چالش طراحی رزومه در شرکتهای تبلیغاتی ایران // آیا مشتری برای دور انداختن رزومه شما دچار عذاب وجدان می شود!

موضوعی که امروز می خواهم به اون بپردازم مبحث طراحی رزومه در شرکتهای تبلیغاتی ایران است. بنا به موقعیت کاری که دارم می توانم بگویم که رزومه مهمترین شرکتهای تبلیغاتی کشورمون را کاملا مطالعه کردم. از داروگ و ایران نوین و شبکه آفتاب و اشاره و ایده پروران و بادکوبه تا خیلی های دیگر. بد نیست بدونید که ما در ایران وقتی با شرکت تبلیغاتی جدیدی مواجه می شیم و درخواست رزومه می کنیم ۴ حالت برای رزومه شان وجود دارد.

 

شرکتهایی که رزومه ندارند: این شرکتها وقتی در جلسه ای از ایشان درخواست رزومه کنید چیزی برای ارایه ندارند. در این حالت یا شما را به سایتشان ارجاع می دهند و یا به طور شفاهی شروع به توضیح کارهایی که کرده اند می کنند. در واقع برخورد با این شرکتها به این شکل یک شروع بد به حساب می آید.

شرکتهایی که به جای رزومه، جزوه دارند: گاهی، وقتی از شرکتی در خواست رزومه می کنید یک مجموعه ی برگه ای، شبیه جزوه دانشگاهی را به شما می دهند که به وسیله تلق و شیرازه پوشیده شده است. معمولا هم صفحه اولشان این گونه آغاز می شود “شرکت تبلیغاتی ……. در سال ……. و با هدف ……. تاسیس شد … . چیزی که در این رزومه ها مشخص است این است که به راحتی می توان کاری را به آن اضافه کرد و کاری را کم کرد. مثلا اگر می خواهند روزمه را به یک بانک بفرستند تعداد کارهای بانکی آن را زیاد می کنند! و از مواد غذایی اون شاید کم کنند. این نوع رزومه خیلی منعطف است چون تلق و شیرازه دارد.

شرکتهایی که رزومه مجلد دارند: شرکتهایی هم داریم که برای روایت توانمندی ها و نمونه کارهایشان خواب مفصل می بینند و همان طور که برای معرفی خدمات مشتری ادعای توانمندی و خلاقیت دارند خدمات خود را نیز خلاقانه و به شکل محلد، صحافی شده با صفحات رنگی و برگه های با گرماژ بالا معرفی می کنند. البته آنچه که این روزها می بینم گاه پا را فراتر می گذارند و به جای رزومه مجلد مکتوب چیزی شبیه آلبوم های عروسی تهیه می کنند که تاثیرگذاری اولیه بالایی دارد و سعی می کند در همان برخورد اول قدرت خود را اثبات کنند.

شرکتهایی که رزومه الکترونیک دارند: چه بگذاریم به حساب روحیه محیط زیستی و یا هر دلیل دیگری، برخی شرکتها به جای رزومه مکتوب تمام توانمندی هایشان را در قالب یک فایل الکترونیک PDF به همراه نمونه کارها برای شما ارایه می دهند. این نوع رزومه ها نسبت به روزمه های مجلد تنها عنصری که کم دارند تاثیر گذاری اولیه و دنگ و فنگ راه اندازیشان (کامپیوتر و اسپیکر) است.

 

خب بعد از بررسی انواع رزومه بپردازیم به چالش اساسی طراحی رزومه در شرکتهای تبلیغاتی. چالش اساسی در شرکتهای تبلیغاتی محتوای رزومه نیست! مساله ای که شرکتهای تبلیغاتی در رزومه نویسی همواره تردید ایجاد می کند این موضوع است که اگر به سمت رزومه های جزوه ای و یا الکترونیک بروند به راحتی می توانند با تولید کار تبلیغاتی جدید آن را به رزومه خود اضافه کنند. در نقطه مقابل شرکتهایی که به سمت رزومه های صحافی شده و مکتوب و مجلد می روند به خاطر طراحی یک رزومه مجلد و صحافی شده با چالشی دیگر مواجه هستند که در صورت وجود نمونه کار جدید چگونه آن را به رزومه خود اضافه کنند که دور ریز حداقل را داشته باشند. هزینه چاپ مساله ای مهم برای شرکتها تبلیغاتی است.

 

اما پاسخ چیست؟ ضمن تاکید به این موضوع که در سطح بین المللی اصلا چیزی به نام رزومه مکتوب وجود ندارد و شرکتها در صفحات اجتماعی و سایت خود از توانمندی های خود حرف می زنند باید بگم که در ایران وضعیت رزومه کاملا فرق می کند. رزومه آغازگر یک گفتگو است. رزومه درباره توانمندی های یک شرکت تبلیغاتی در غیابش صحبت می کند. رزومه تصویر ذهنی خوبی از شرکت تبلیغاتی می سازد. بنابراین حرکت به سمت رزومه های مکتوب که از ترکیب بندی خلاقانه و مطلوبی برخوردار است و پرهیز از رزومه های جزوه ای و دیجیتال را موکدا توصیه می کند. البته رزومه های دیجیتال می توانند مکمل خوبی برای روزمه های مجلد باشند. حال سوال اینجاست که چالش کارهای جدید و اضافه کردنشان به رزومه های صحافی شده و افزایش هزینه چاپ را چه کنیم؟ یعنی اگر کار تبلیغاتی جدید انجام داده باشیم و بخواهیم در طول سال به رزومه اضافه کنیم در این حالت امکان پذیر نیست. چرا که نمونه های قبلی چاپ شد.

 

پاسخ روشن است: ابتدا بپذیریم که چاپ رزومه در هر حال هزینه دارد. شما در شرکت تبلیغاتی خود هر سال یک ادیشن اصلی از رزومه خود چاپ خواهید کرد که در ابتدای سال طراحی می شود و کل توانمندی ها و نمونه کارهایتان در آن است. در صورتی که نموه کار جدید دارید می توانید از رزومه های دیجیتال (تکمیل تر) و یا ارجاع مشتری برای دیدن کارهای جدید به سایت استقاده کنید. با جمع شدن نمونه کارهای جدیدتان در هر سال برای سال جدید یک ادیشن جدید از رزومه را چاپ کنید.

یادتان باشد رزومه را طوری طراحی کنید که مشتری برای دور انداختن آن دچار عذاب وجدان شود! همه اینها از یک نگرش قوی در من خبر می دهد. من به شدت اعتقاد دارم که کارکرد یک رزومه الزاما نه خبردهی از نمونه کارهاست و نه معرفی تیم تولید و بخش های یک شرکت. رزومه یک پیام واضح برای مشتری در بدو امر دارد. آیا کوزه گر از کوزه شکسته آب می خورد یا خیر. رزومه به مشتری می گوید که شما شرکت خلاق و توانمدی هستید چون خودتون رو خلاقانه و توانمند معرفی کردید!

 

شما بهترین رزومه هایی که دیدید از چه شرکتهایی بوده؟

شما چه چالش های دیگری رو در زمینه طراحی رزومه می شناسید!

۲۰۱۶-۰۱-۳۱_۱۵-۴۵-۲۵


12 thoughts on “چالش طراحی رزومه در شرکتهای تبلیغاتی ایران // آیا مشتری برای دور انداختن رزومه شما دچار عذاب وجدان می شود!”

  1. معتقدم فارغ از نحوه ارایه رزومه آژانس ،محتوا و ادبیات و گرافیک از جمله چالشهایی است که آژانس ها با آن درگیرند. در علوم ارتباطات برای هر دسته از مخاطب یا مشتری باید پیام اختصاصی تولید کرد و این درست همان نقطه ای است که به زودی به پاشنه آشیل بسیاری از آژانس ها برای معرفی خود تبدیل می شود

    1. خرسندم که حضور شما رو تو کافه بازاریابی داریم
      شما از حرفه های برند و تبلیغات هستبد
      هر سه نکته رو درست گفتید به ویژه محتوا
      یه آفتی که الان وجود دارد محتوای خلاف واقع است که البته دلایل خاص خودشو دارهکه قصد دارم جداگانه بهش بپردازم

  2. من هم به واسطه کاری که پیشتر انجام می دادم، با رزومه چند شرکت تبلیغاتی بزرگ و کوچک مواجه شدم. تمامی چهار حالتی را که بدان اشاره کرده اید وجود دارد. اصافه بر این به نظرم می توان حالت پنجمی را هم در نظر گرفت. برخی شرکت ها هم طی ارسال یک نامه به مدیر عامل و عضو بلند پایه دیگر در سازمان متقاضی، در قالب چند خط به توصیف عملکرد داشته یا نداشته خود می پردازند.
    اگر به صفحه فیسبوک و به طور کلی کانالهای ارتباط اجتماعی چند شرکت مطرح بین الملی فعال در حوزه فروش و تبلیغات سری بزنیم، می بینیم که آنها به راه دیگری برای معرفی خود معتقد هستند. و آن ساخت تیزرهای ۲ تا ۵ دقیقه ای ست. به نظرم با توجه به نفوذ گوشی های هوشمند در جامعه و نرم افزارهای انتقال داده با سرعت بالا (NFC، shareit، zapya و غیره) می توان از این قابلیت هم برای ارایه رزومه خلاقانه استفاده کرد.
    ارادتمند

    1. شما دقیقا دست گذاشتی روی چیزی که در قواعد رسمی رقابت نمی گنجه. اگر بخواهیم به این موارد بچردازیم که می شه اصلا یه سرفصل باز کرد با عنوان شیوه های عیر رسمی و رایج جذب مشتری. به نظرم می شه روش کار کرد. شاید من یه قلم زدم تو این حوزه.
      در مورد ساخت تیزر برای شرکتهای تبلیغاتی هم چندتا از شرکت های بنام ایران هم این کار رو کردند. ایران نوین رو مطمین هستم.در هر جال از یک آژانس انتظار می ره که خلاقانه خودش رو معرفی کنه.

  3. سلام
    مطلب مفید و اثرگذاری بود.
    یکی از مواردی که به ذهنم می رسه وعده های اغراق شده ای هست که در بعضی روزمه های آژانس ها دیده میشه .. در واقع خدماتی پرزنت میشن که اصلا وجود خارجی ندارند!!
    یک مورد دیگه هم زبان نگارش و ادبیات رزومه هاست. چیزی که اخیرا در اکثر سایت ها و رزومه های مکتوب شرکت های تبلیغاتی دیده میشه استفاده از یه زبان صمیمی و دوستانه اس … جمله های کوتاه و جذاب و بعضا خلاقانه ای که تلاش شده به طور مستقیم و بی پرده با مشتری صحبت بشه … صرف نظر از اینکه این نگارش جذابیت و مزیت های زیادی داره ولی فکر می کنم فراگیر شدن این سبک هم بین آژانس ها خیلی زیاد شده به نحوی که خیلی از مطالب شبیه هم هستند و کپی به نظر میان و انگار توی این مورد هم خلاقیت قربانی تقلید از دیگران شده.

    1. می تونم بگم تا حدودی پاسخ شما را در پاسخ اقای حسینی دادم. یه چیزی رو فراموش نکنیم که معمولا رزومه تنها روزش تاثیرگذاری روی مشتری نیست و معمولا شرکتها کارهای دیگری هم می کنند.از طرفی دادن اطلاعات دو از واقع به دلیل نبود یه مرجع مشخص برای تعیین سهم شرکتهای تبلیغاتی در انجام یک پروژه تبلیغاتی امری است که نمی شه چلوش رو گرفت. معمولا هر چی تجربه بیشتر داشته باشی می تونی جلوی ادعاهای دور از واقع یه شرکت بایستی.

  4. یه نکته رو خدمت شما عرض کنم
    نوع نوشته شما به گونه ای است که توی اون به گونه ای کد می دهید که عمدتا کسانی که کار تبلیغات کردند کاملا می فهمند. مثلا شما از رزومه های آلبوم عروسی می گید و آقای دکتر محمدیان هم متوجه می شوند ولی من هیچ شناختی ندارم از این موضوع. به نظرم بهتر می شه برای هر نوع رزومه یه مثال هم می زدید اگر نمونه ای هم داشتید ذکر می شد این طوری ما مطلب رو کاملا درک می کردیم هر جند انصافا مطلب خوبی است.

    1. این مطلب رزومه در بدو درج در سایت باعث شد تا دو تن از مدیران خوب شرکتهای تبلیغاتی اماذگی خودشون رو برای بخش سی تی اسکن (ویژه رزومه تبلیغاتی) اعلام کنند. حق با شماست. در بخش سی تی اسکن که تو همین هفته تهیه می شه به بخشی از مطالبات شما پاسخ می دیم.

  5. جناب محمدیان
    بسیار از مطلب شما بهره بردم اما برای مشاوران تبلیغات در سازمانهای تبلیغاتی با محوریت پرینت مدیا و دیجیتال مارکتینگ که به عنوان رزومه فقط نمونه ای از محصولات و چند تراکت رنگی که حاوی اطلاعات مهندسی می باشد را به همراه دارند چه پیشنهادی دارید؟
    البته برای اینکه هدفمند تر اشاره کرده باشم منظورم معرفی به small business ها است
    آیا تهیه یک رزومه کوتاه بهمراه یک نمونه محصول می تواند تاثیر گذاری اولیه را داشته باشد تا منجر به ملاقات حضوری گردد؟؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *