یک فنجان برندینگ // فنجان بیست و پنجم: پایانی تلخ اما موثر

فنجان قبلی را درباره نقاط تماس گفتگو کردیم. نقاطی که شرکت با مشتریانش در ارتباط است و هر کدام از این ارتباط ها، بر برند شرکت تاثیرگذار است. این ارتباط ها، هرچند محدود باشد، اما تاثیر آن ها بر برند، انکار ناپذیر است. فنجان بیست و پنجم طعمی تلخ دارد. اما برای مدیران ایرانی آموزنده خواهد بود. نوش جان!

برند را مجموعه تعهداتی می دانیم که شرکت در برابر آن ها به مشتری مسئول است. حالا فرض کنید مدیرعامل یک شرکت بزرگ هستید. شرکتی که از سال 1960 تاسیس شده است. حدود 220000 نفر در جهان، در شرکت شما مشغول کارند. در کشورهای زیادی، محصول شما روزانه به فروش می رسد. نقشه زیر، کشورهایی را نشان می دهد که شرکت شما، در آن ها شعبه دارد:

 Domino's_Pizza_World_Locations

شما مدیرعامل پیتزا دومینو هستید. شرکتی که در سال 1960 در ایالت میشیگان امریکا متولد شد و در سال 2013، به سودآوری نزدیک 2 بیلیون دلار رسید.شرکت شما، بزرگترین مجموعه رستوران های زنجیره ای پیتزا را در سراسر جهان در اختیار دارد و روزانه مردم در 70 کشور، از محصولات شما نوش جان می کنند. مردم برند دومینو را با غذاهای لذیذ و مواد اولیه تازه می شناسند.

 300px-Domino's_stacked.svg

dominos-at-PayPal

همه چیز از یک بعد از ظهر یک روز معمولی شروع شد! در یکی از رستوران های محلی در ایالات متحده، به دلیل ازدحام غیرمعمول، خمیر در حال تمام شدن بود. مدیر محلی به سرعت موضوع را به نایب رییس بخش توزیع کشور امریکا اطلاع داد. با در ذهن داشتن رسوایی غریب الوقوعی که می توانست پیش بیاید: یکی از فروشگاه های دومینو موفق به عمل به تعهدات خود نشده است، نایب رییس بخش توزیع به فکر فرو می رود. به منظور اجتناب از هرگونه رویداد ناگوار، وی همه چیز را در اختیار خود می گیرد و یک جت اختصاصی پر از ظرف های محتوی خمیر پیتزا به سمت فروشگاه محلی روانه می سازد.

 dominos-pizza-order-by-phone-vs-online

اما متاسفانه تلاش های آنان به ثمر ننشست. حتی جت اختصاصی نیز به موقع به آن جا نرسید و بسیاری از مشتریان، آن شب گرسنه و ناامید به خانه بازگشتند. حالا باید برای عذرخواهی چه می کردند؟ در طول ماه بعد، تمام کارکنان با بستن نواری مشکی رنگ به محل کار حود رفتند تا از مشتریان بابت عمل ننمودن به تعهدات پیتزا دومینو، عذرخواهی کنند.

 حال امروز پیتزا دومینو با توسعه یکی از بهترین سیستم های زنجیره تامین، سعی دارد تا خدماتش را به بهترین نحو ممکن به مشتریان عرضه نماید. در کشور ایالات متحده، با تشکیل سیستمی با 16 مرکز عرضه، سیستم زنجیره تامین دومینو، به حدود 5000 رستوران پیتزا دومینو در این کشور خدمت می دهد.

موردی که برای پیتزا دومینو پیش آمد، پایانی تلخ اما آموزنده داشت. تعهدات برند در قبال مشتریان، تعهداتی است که برای انجام آنان باید بسیار تلاش نمود. برند، می تواند رفته رفته با انجام تعهدات، به دارایی بسیار مهم و ارزشمندی تبدیل شود که شرکت بر اساس این دارایی، به سودآوری سرسام آوری دست یابد. همه چیز حول محور برند و مشتری می گردد. جایگاه برند در ذهن مشتری به هیچ وجه نباید تضعیف شود و اتفاقاتی که می تواند این جایگاه را تضعیف کند، به هیچ عنوان نباید ساده انگاشته شود. اتفاقی که متاسفانه در در بسیاری از شرکت های ایرانی شاهد آن هستیم و همه ما به عنوان مشتری مواردی از این دست را در ذهن داریم. عمل به تعهدات مخصوصا برای شرکتی که در بازارهای صنعتی فعالیت می کند و عملکرد آن بر سودآوری شرکت های دیگر موثر است، از نان شب واجب تر است. لطفا مشتری را جدی بگیریم!

پی نوشت 1: یک فنجان برندینگ مدتی نخواهد بود. از فنجان اول تا دوازدهم، با طرح مسائلی کلی، به بیان مقدمه ای در ارتباط با برندینگ پرداختیم. در فنجان های سیزدهم تا بیست و پنجم، درباره برندینگ صنعتی گفتگو کردیم. یک فنجان برندینگ پس از مدتی بازخواهد گشت.

پی نوشت 2: شما دوست دارید در دوره جدید درباره چه موضوعی گفتگو کنیم؟ کدام یک از حوزه های برندینگ را به عنوان موضوع اصلی سری جدید یک فنجان برندنیگ پیشنهاد می کنید؟ لطفا نظرات خود را با ما در میان بگذارید.


17 thoughts on “یک فنجان برندینگ // فنجان بیست و پنجم: پایانی تلخ اما موثر”

  1. آقای عزیزی
    سلام
    ممنونم به خاطر همه زحماتتان.
    الین را بگویم که این پیتزا دومینو تا به کشور همسایه ترکیه رسیده است.
    پیتزای اونها از خمیر خالص تشکیل شده و این در حالی است که در داخل خمیر پیتزاهای ایران پر از سوسیس، کوکتل و کالباس ریخته
    می شود.
    ای کاش میشد که ما از اندر خم این کوچه می گذشتیم.
    افسوس

    1. سلام و سپاس از همراهی جناب اقای حسنلویی
      بله درست می فرمایید. کیفیت دومینو یکی از موارد مهم در تصمیم گیری افراد نسبت به انتخاب این برند است. در مورد خمیر هم، دومینو به سیستم زنجیره تامین قوی خود بسیار اشاره می کند و کیفیت را حاصل تلاش های خود از جمله طراحی و مدیریت این سیستم زنجیره تامین می داند. امیدوارم برندهای معروف ما هم از تعهد برندهای بین المللی به مشتریان شان بیاموزند.

    1. سپاس از همراهی شما
      بله متاسفانه بسیاری از شرکت های ایرانی توجه مناسب به مشتری را پیش نگرفتند. تا به حال همه تلاش های ما اهالی بازاریابی در بسیاری از شرکت ها، به نوشته شدن نام مشتری در تعهدات کاغذی شرکت ها ختم شده است. امیدوارم تفکر صحیح به مشتری را روزی در اذهان تمامی مدیران جا بیاندازیم.

  2. درود

    سپاس از جناب عزیزی بابت مطالب مفید و تامل برانگیزی که یادداشت می کنند.متاسفانه در کشورمون هرگز همچین تعهداتی رو ندیدم حتی اگر یک کارمندی به این صورت عمل کند اون رو تافته جدا بافته می نامند!!!!
    در تیم های بازاریابی شرکت های ما هم بهترین ها حضور دارند اما چرا ما اینگونه نیستیم؟؟؟؟!!!!!
    پیشنهادم برای سری جید یک فنجان برندینگ اینه که بحث برندینگ خدمات و نقطه تماس بیشتر در نظر گرفته شود

    امید به روزی که تعهدات به برند در کشور ما نیز به دغدغه تبدیل شود.

    1. سلام و سپاس از خانم توانا
      نظر لطف شماست.
      متاسفانه در کشورمان هنوز برند به آن معنی اصلی و مفهوم واقعی آن به طور کامل پرداخته نشده است. در کشور ما برند و برندینگ هم مانند بسیاری از موضوعات دیگر بازاریابی، مقطعی و سطحی بررسی شده و به کار گرفته شده است. نوشته جناب آقای محمدیان درباره مدهای تبلیغاتی هم موید این مطلب در حوزه تبلیغات بود. برندینگ فرایندی زمان بر است و حوصله و استراتژی می خواهد. برندهای ما متاسفانه نمی توانند در بسیاری از صنایع، با نمونه های خارجی رقابت کنند. حتی در بازار داخل هم، مشکلات فراوانی وجود دارد.
      امیدوارم روزی در کافه از موفقیت های برندهای ایرانی در سطح بین المللی بنویسیم…
      درباره پیشنهاد شما هم سپاسگزارم. بازاریابی خدمات و همچنین برندنیگ در این بازار، از جمله نیازهای بازار است که ممکن است موضوع سری جدید یک فنجان برندنیگ باشد. سپاس از پیشنهاد سرکار الیه.

  3. سلام
    عالی بود مرسی جناب عزیزی و خدا قوت میگم بهتون. برای من یکی که کلاس درس بسیار پرباری بود
    مسائلی که مطرح کردید رویای بسیار هیجان انگیز برای صنایع ایران و البته کاملا دست یافتنی است.
    اصولا مباحث برندینگ خیلی گسترده و جالبه و اینکه بگم دوستم دارم مبحث بعدی کدوم باشه سخته ولی با این حال دوست دارم در یکی از فصل های آینده یک فنجان برندینگ از حفظ، نگهداری و ارتقا برند یاد بگیرم

    جناب عزیزی آیا امکانش هست هر فصل رو در قالب یک فایل pdf دریافت کنیم؟ البته فعلا دو فصلی که به اتمام رسیده رو

    1. سلام و سپاس از دوست همراه کافه بازاریابی جناب اقای داورنیای عزیز
      امیدوارم با کمک تمامی اهالی بازاریابی، مواردی همچون آنچه ذکر شد، در کشور ما هم به دست بیاید.
      پیشنهاد حضرتعالی بسیار هوشمندانه است. این مورد را هم بررسی خواهم نمود.
      درباره پی دی اف نوشته ها هم اجازه دهید بررسی هایی انجام شود. در صورت امکان، به روی چشم.

  4. جناب آقای عزیزی خیلی ممنون از مطالب مفیدی که ارائه کردید.
    مباحث برند در بازاریابی صنعتی در کشور ما هنوز در مراحل اولیه است ، اما همانطور که خانم توانا اشاره کردند با وجود اینکه افراد توانمندی وجود دارند، به خاطر نگرش فنی و تولیدی حاکم به فضای سازمانها، به این مباحث کمتر توجه شده! غالباً کلیه فعالیت‌های برندینگ و بازاریابی در سازمان‌های بزرگ ایرانی اگر اجرا شود، به عنوان بخشی کوچکی از فعالیت‌های واحد روابط عمومی در نظر گرفته می‌شود، در حالی که یک مدیر برند در سازمان‌های موفق گاهی جایگاهی به عنوان نفر دوم سازمان دارد. البته به نظر من ایجاد این دید در سازمانهای بزرگ ایرانی در آینده نزدیک قابل تصور نیست، اما امید وارم با افزایش آگاهی نسبت به اهمیت برند در این سازمان‌ها، به این مساله اهمیت بیشتری بدهند و بتوانند از پتانسیل های خودشان به بهترین نحو استفاده کنند.
    بنده مشتاقانه منتظر سری جدید یک فنجان برندینگ با قلم توانای شما هستم. یک پیشنهاد هم دارم، فکر میکنم ارائه منابعی برای تعمیق در موضوع یا منابعی که مطالب از آن تلخیص شده در پایان هر فنجان، برای خوانندگان مشتاق مفید باشد.

    1. جناب آقای ستوده عزیز
      سلام و سپاس و عذرخواهی بابت تاخیر در پاسخ
      درباره برندنیگ صنعتی، همانند حضرتعالی فکر می کنم. امیدوارم نگرش مدیران به این موضوع تغییر یابد.
      درباره پیشنهاد حضرتعالی هم، کافه بازاریابی اندیشیده است و در هفته های پیش رو، اتفاق جالبی در این حوزه رخ خواهد داد. با کافه بازاریابی همراه باشید.

  5. ضمن خسته نباشی باید اعتراف کنم مطالبتون وادارم کرد پا به پای هر کافه کمی مطالعاتم بیشتر کنم و از نظرات کارشناسی دوستان متخصص استفاده کنم . امیدوارم مورد موافقت جمع باشد که برند از نظر مشتری و روانشناسی ان در فصل جدید زیر زره بین تخصصی متخصصان قرار گیرد .تشکر

    1. سلام و سپاس و عذرخواهی بابت تاخیر در پاسخ
      خوشحالم که نوشته های یک فنجان برندینگ با چنین فیدبک هایی مواجه می شود. مطمئنم در سری جدید هم با حضور متخصصین و همراهانی همچون شما، بحث علمی و مفیدی را خواهیم داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *