نویسنده: دکتر الهام الیاسی (طراح برند و مدیر هنری برند): اکثر صاحبان کسب و کار می دانند که به یک استراتژی تجاری(business strategy) نیاز دارند. اما چند نفر از شما یک استراتژی برند نیز دارید؟
در حالی که این دو چیز اغلب در هماهنگی با هم کار می کنند، عملکرد آنها تفاوت های زیادی دارد.
بنابراین، چرا به یک استراتژی برند نیاز دارید؟
استراتژی برند به برنامه استراتژیک یک سازمان برای توسعه و ترویج نام تجاری خود، از جمله پیام هایی که به مخاطبان هدف در تلاش برای ایجاد روابط با مشتری منتقل می کند، اشاره دارد.
استراتژی برند به یک برنامه بلند مدت اشاره دارد که بر توسعه یک برند موفق تمرکز دارد.
استراتژی برند یک طرح رسمی است که توسط یک کسب و کار برای ایجاد تصویری خاص از خود در ذهن مشتریان فعلی و بالقوه استفاده میشود.
وقتی یک شرکت یک استراتژی برند موفق ایجاد کرده و اجرا می کند، مردم بدون اینکه به آنها گفته شود شرکت کیست و چه میکند، میدانند.
شرکتهایی به بزرگی کوکاکولا، همچنین برندهای کوچک و حتی برندهایی که خدمات را به شرکت های دیگر می فروشند(B2B)، همگی از یک استراتژی برند با دقت ایجاد شده سود می برند. در نتیجهی استراتژی برند، مخاطبان هدف احساس یا نظر خاصی را در مورد یک برند پیدا میکنند. احساسی که تصمیمات خرید آنها را هدایت میکند. این احساس برابر با ارزش ویژه برند است. هرچه افراد احساس قوی تری نسبت به یک برند داشته باشند، ارزش ویژه برند قویتر میشود.
مزایای استراتژی برند
مزایای داشتن استراتژی برند هم برای شما و هم برای مشتریانتان بسیار گسترده است و موارد زیر تنها چند دلیل است که چرا باید در برندینگ خود سرمایه گذاری کنید:
- تمایز بیشتر نسبت به رقبا
- موقعیت برند و مخاطبان هدف برند را روشن میکند.
- استراتژی برند شما استراتژی مارکتینگ شما را هدایت میکند.
- نحوه تعامل برند با مخاطبان خود را راهنمایی میکند.
- از تناقضات در برند اجتناب میکند.
- درک برند را بالا میبرد.
- یک سرمایه گذاری بلند مدت برای برند است.
- داشتن یک استراتژی برند منسجم به شما کمک می کند تا با مشتریان خود ارتباط واضح تری برقرار کنید. هرچه پیام شما منسجم تر باشد، احتمال جذب و حفظ مشتریان وفادار شما بیشتر می شود.
- نه تنها ثبات را برای مشتریان شما فراهم می کند، بلکه برای کارمندان نیز تمرکز ایجاد می کند.
- چشم انداز واضح برند کمک می کند مطمئن شوید که همه در جهت و اهداف یکسانی کار می کنند.
- و در نهایت، یک برند قوی می تواند به جذب استعدادهای با کیفیت بالا کمک کند.
نبود استراتژی برند
با نبود استراتژی برند، داستانی که کسب و کار شما را منحصر به فرد می کند بسیار دشوارتر است. در نتیجه، با پیامهایی عمومی و مبهم از طرف مخاطبان برند خود مواجه میشوید. به عبارت دیگر، شما در نهایت همان چیزی را می گویید که می توانید در مورد هر کسب و کار دیگری در همان صنعت خود بگویید.
به عنوان یک صاحب کسب و کار، نمی توانید از برندسازی اجتناب کنید یا آن را نادیده بگیرید. برندینگ حرفه ای به همان اندازه مهم است، اگر نگوییم مهمتر از بسیاری از جنبه های روزمره کسب و کار شما. در واقع، برندسازی شامل همه چیزهایی است که در کسب و کار شما وجود دارد و اینکه مشتریان چگونه در مورد شما فکر می کنند و چه چیزی می توانید به آنها ارائه دهید.
اگر کسب و کار شما در بخش برندینگ موفق شود، نه تنها کسب و کار شما قابل تشخیص تر و قابل اعتمادتر خواهد بود، بلکه به احتمال زیاد ارتباط مستقیمی با موفقیت در ترازنامه ها خواهید دید.
در اینجا چند مورد که با نداشتن استراتژی برند موجب میشود را ذکر کردیم:
- عدم جذب مشتری کافی
- عدم جذب مشتریان مناسب
- نداشتن مشتریان با وفاداری بالا
- عدم توانایی در قیمت گذاری محصولات خود با قیمتی که می خواهید
- عدم توانایی رقابت با رقبای جدید در صنعت شما
- عدم جذابیت مداوم برند برای مخاطبان برند
- عدم هماهنگی بخش های مختلف سازمان در هدف ارتقاء برند
- عدم کارساز بودن تبلیغات
- عدم ارتباط موثر با مشتریان برند
- عدم به روز رسانی تصویر برند
- و..
عوامل مشهود و نامشهود برند
هر برندی شامل هسته و پوسته است. هسته ی برند همان عناصر غیر قابل مشاهده اما پراهمیت برند است که هویت برند، شخصیت برند، قول برند و… است. هر آنچه که در برندینگ تاثیرگزار است و ماهیت برند را شامل شود داخل این مجموعه قرار میگیرد. پوسته ی برند همان مواردی است که برای مخاطبان برند قابل لمس و ادراک است و تجربه برند را منجر میشود. هویت بصری برند شامل رنگ لوگو عناصر هویت ساز برند و هرچه در ظاهر قابل ارتباط با مشتری است را شامل میشود. در نهایت پوسته ی برند منجر به ساختن تصویر برند میشود که اگر این تصویر درست ساخته نشد باشد باید ریبرندینگ صورت گیرد.
انسجام در عناصر برند
در صورتی که به دنبال تاثیرگزاری بیشتر هستید و اگر هدف آن است که یک برند منسجم و قدرتمند داشته باشیم راهکار این است که عناصر هویت بصری و اساسا همان پوسته برند بازنمود عناصر نامشهود برند باشد و در مواردی که هر عنصر از برند دارای شرایطی است که باید بازنگری شود این اتفاق بیافتد و اگر اتزم است یک ریپوزیشنینگ در هسته برند و یا یک ریبرندینگ رخ دهد.
Mail: elyasi_elham@yahoo.com
Instagram ID: designbyelyasi
بهتره به جای قول برند در ترجمه ی عبارت brand promise از نوید برند استفاده کنیم.
همچنین برای عوامل مشهود و نامشهود برند از مدل کوه یخ استفاده میشه که برای بررسی فرهنگ برند هم به کار میره.