من موضوع نقد تبلیغات برام مهم است. معتقدم که در کشورمان نقدهای حرفه ای تبلیغات داریم اما آن قدر کم است که می توانیم بگوییم نداریم.نقد حرفه ای و خوب با آن که باعث شکوفایی تبلیغات می شود کمتر مورد توجه واقع شده است. اما تا دلتان بخواهد نقد بد داریم. نقدهایی که حقیقتا نقد نیست بلکه ایرادهای بنی اسراییلی و یا بعضا توهم است.برخی نقدها هم جهت زدن رقیب است و یا ناشی از درک نادرست تبلیغ است. برخی نقدها بیشتر جنس سینمایی دارد تا تبلیغاتی. برخی نقدها هم سلیقه ای است .
البته در هر نقدی سلیقه رخنه می کند اما حد آن باید محدود باشد و منتقد اعلام کند که این قسمت سلیقه من است.من خودم در کارگاههای تحلیل تبلیغ به طور روشن اعلام می کنم که این قسمت سلیقه من است.من بعضی مواقع می بینم یک تبلیغ سورئال را منتقد مثل یک تبلیغ رئال نقد می کند. این ها همه ضعف است. فهم تبلیغ در ایران باید رشد کند. نقد راهی است برای افزایش فهم خود و دیگران. به نظر شما نقد خوب تبلیغ چه ویژگیهایی دارد؟
سلام جناب دکتر محمدیان
خیلی ممنونم از مطلب خوبتون که درست مثل یک کلاس درس مفید و کاربردی است.
من یکی از مهمترین مواردی رو که از خود شما یاد گرفتم در مورد نقد کردن این بوده که نقد باید منصفانه باشه. باید همونطور که به تیزرها و کارهای خارجی نگاه میکنیم باید به نمونه های ایرانی نگاه کنیم. منظورم از نگاه اون مقدار غلظت انتقادمونه که معمولا کارهای ایرانی ور میزنیم میکوبیم حتی اگه نکات خوبی هم در اونها باشه و نمونه های خارجی رو در به به و چه چه خودمون غرق میکنیم حتی اگر اشکالات زیادی داشته باشه. شخصا سعی کردم این مورد رو در نقدهام رعایت کنم و امیدوارم موفق بوده باشم
در کل در مورد نقد کردن نظرم اینه که بهتره جای چندین نفر خودمون رو بگذاریم و نقد کنیم، افرادی مثل سفارش دهنده تیزر، سازنده تیزر، مخاطب عام، مخاطب هدف و یک منتقد منصف که همه ابعاد رو حتی الامکان میبینه. اگر دید حرفه ای داریم که خب چه بهتر که به نکات ظریف و بی طرفانه اشاره کنیم و نکات مثبتی رو که دیگران نمیبینن بگیم تا شاید پتانسیل های کار بیشتر مشخص شه و از حالت نقد صرفا منفی دور شه واگر نظر حرفه ای نداریم (مثل بنده) میتونیم اون چیزی رو که حس کردیم بگیم در قالب یک نظر شخصی تا بشه روی نظرمون حداقل به عنوان یک بازخورد خوب و مفید حساب کنن.
برخی فکر میکنن هرچقدر ایراد پیدا کنن و گیر بدن اعتبار نقدشون میره بالا ولی من از همین کافه بازاریابی و دوستان متعدد عزیز اینجا یاد گرفتم که تعادل در نقد کلید یک بازخورد خوبه.
ممنون از مطلب مفیدتون استاد
سلام.
1) کسی که نقد می کند،ابتدا باید موضوع تبلیغ را بشناسد.
2) ابتدا ویژگی های مثبت تبلیغ را بگوید.مانند نوآوریها،رعایت اصول حرفه ای و گویا بودن.
3) در مرحله بعد به موارد تکراری اشاره کند.
4) حالا نقاط ضعف را بشمارد و در مورد آنها توضیح بدهد.
5) از واژه های تلخ،گزنده و زننده استفاده نکند.
6) واز همه مهمتر هدف،یاد گرفتن،یاد دادن و ارتقاء در حوزه تبلیغ باشد.
ممنون آقای علی دادی مطالب خوبی فرمودید اگر قدری بیشتر توضیح دهید مطلوب تر خواهد بود . ضمنا رابطه خود را با کافه حفظ کنید. ممنون