گزارش یک برند // شرکت تبلیغاتی لئوبرنت و یک سوال که باید در مورد شرکتهای ایرانی به آن پاسخ دهیم!

قدیمی ها می گفتند که هیچ گرونی بی حکمت نیست و هیچ ارزونی بی علت. من خیلی دوست دارم از این ضرب المثل استفاده کنم و بگم که هیچ برندی بی حکمت نیست. یعنی اگه دیدید که یک فرد یا شرکت سالیان موفق عمل می کنه و از نظر مشتری هم مورد ستایش قرار می گیره حتما یک علت و حکمتی داره و تصادفی نیست.

شرکتهای تبلیغاتی هم از این قاعده مستثنی نیستند. یعنی اونها هم وقتی تبدیل به یک برند قدرتمند می شوند حتما اقدامات موثری داشته اند که حاصل آن شکل گیری یک برند قدرتمند است.

ساخت یک هویت مستحکم و مقتدر و موثر برای شرکتهای تبلیغاتی بسیار ضروری است. در واقع برترین شرکتهای تبلیغاتی دنیا به این موضوع توجه نشان داده اند.

لئو برنت بدون شک یکی از برترین مردان در طول تاریخ تبلیغات محسوب می شود. شرکت او با نام leo burnett که در سال ۱۹۳۵ و در شیکاگوی آمریکا تاسیس شد در لیست ۱۰ آژانس تبلیغاتی برتر دنیا و ۸ آژانس تبلیغاتی برتر آمریکا قرار گرفت. شرکت وی بعدها در ۸۳ کشور شعب خود را تاسیس کرد. شرکت هایی که با آژانس تبلیغاتی وی کار کرده اند شرکت هایی هستند همچون جنرال موتورز، پراکت اند گمبل و هواپیمایی آمریکا و …

در مورد این شرکت و آقای برنت بارها در کلاس صحبت کرده بودم . یادمه در یکی از جلسه هایی که با این شرکت داشتیم به خوبی مفهوم هویت یک سازمان تبلیغاتی را فهمیدم. یعنی از لحظه ورود به این سازمان شما مفهوم رنگ سازمانی و با دیدن تمام المانها مفهوم هویت بصری سازمانی را درک می کنید.

یعنی وقتی ما به عنوان یک شخصیت حقیقی یا حقوقی به تولیدکنندگان و صاحبان بنگاهها توصیه می کنیم که باید روی هویت سازمانی خود کار کنید خودمان به عنوان شرکت تبلیغاتی باید در این حوزه سرآمد باشیم. خوشبختانه در کشور ما برخی از شرکتهای تبلیغاتی در سالهای اخیربر روی هویت برند خود تلاشهای خوبی انجام داده اما در مورد برخی دیگر این امر صدق نمی کند.

حال این سوال در ذهن مطرح می شود که چند درصد از شرکتهای تبلیغاتی ایرانی – خودشان – روی هویت سازمانی خود کار کرده اند. وقتی به رزومه آنها توجه می کنیم برای شرکتهای عدیده ای سرویس هویتی ارایه می کنند اما در مورد خود کمتر به آن توجه نشان می دهند.

این در حالی است که هنگامی که شما در دفتر کار آژانس تبلیغاتی لئو برنت قدم می زنید و به پوشش افراد ، فرمها و اوراق اداری آنها و آثار آنها دقت می کنید به خوبی بخشی از مفهوم هویت بصری سازمانی را درک می کنید.

جالبه بدونید که حتی شرکت تبلیغاتی لئو برنت برای خود کاراکتر تبلیغاتی دارد.

به نظر شما کدام یک از آژانسهای تبلیغاتی ایرانی توانسته است بر روی هویت سازمانی خود کار قابل قبولی ارایه دهد؟


28 thoughts on “گزارش یک برند // شرکت تبلیغاتی لئوبرنت و یک سوال که باید در مورد شرکتهای ایرانی به آن پاسخ دهیم!”

  1. با عرض سلام و ادب خدمت استاد بزرگوار
    شرکت های تبلیغاتی کم کم رو به افزایش میباشند اما شرکتی که بیشتر بین سایر رقبا میتواند شناخته شده باشد و الحق و النصاف با وجود برخی نقدهایی که به آن وارد است خیلی خوب کار میکند شرکت تبلیغاتی ایران نوین میباشد. شرکت تبلیعاتی دیگر کانون آگهی و تبلیغاتی رسانه آفتاب است که به نظر بنده توانسته کمی در برابررقیب خود مطرح شود.

  2. سلام جناب آقای دکتر محمدیان عزیز
    چه مثال جالبی را مطرح کردید.
    همه فکر می کنند که سیب اول بار توسط اپل مطرح شده. اما سیب سبز آقای برنت، از قدمت بسیار بیشتری برخورداره. حتی زمانی یکی از روزنامه های محلی در اوج دوران رکود آمریکا ، به طنعه نوشته بود آقای برنت که در دفترش به مشتریان سیب تعارف می کنه، چند صباح دیگر باید در گوشه میدان سیب ها را بفروش بزاره… اما اینگونه نشد و این مردم با اندیشه های متعالیش شرکت را به اوج افتخار رساند.

  3. با سلام خدمت استاد بزرگوار
    بنظر بنده آژانس تبلیغاتی ایران نوین در این زمینه از سایرین بهتر بوده و در هماهنگی میان تصویر خارجی و داخلی خود تلاش فراوانی انجام داده است.

  4. سلام به جناب دکتر محمدیان عزیز و دوستان خوب کافه ای
    این امر داره اتفاق می افته اما شرکتهایی که در سطح بالا در حال کار روی هویت سازمانی هستند شاید حداکثر به تعداد انگشتان یک دست برسه. البته مطمئنم خیلی زود شمارشون بالاتر هم میره. البته شاید خیلی ها اعتراض کنن و بگن آقا ما تمام اسنادمون یک شکل و یک تم داره و … اما واقعا سربرگ و کارت ویزیتو بج داشتن جزء مسائل ابتداییه. همونطور که شما اشاره کردید هویت سازمانی در رفتارها هم باید نمود پیدا کنه.
    در هر حال میشه گفت تبلیغات ایران راه زیادی در این مسیر داره ولی چند شرکت تبلیغاتی مسیر رو در ظاهر قابل قبول دارن طی میکنن. امیدوارم هر چه زودتر شاهد پیشرفتهای عمیق این آژانسها باشیم چون اونها میتونن باعث پیشرفت شرکتهای ایرانی بشن

  5. سلام جناب دکتر
    زمانی که درگیر پیدا کردن کارهای منتخب جشنواره بودم. تقریبا در همه بخش ها تبلیغی منتخب از این آژانس دیدم .در نهایت نام به قدری برایم جذاب شده بود که باعث شد اندک مطالعه ی در موردشون داشته باشم.
    راستی اون کمپین Like A girl پروکتر اند گمبل هم که در قسمت PR طلا گرفت از کارهای این آژانس بود.
    از انجایی که خیلی آشنایی زیادی با آژانس های تبلیغاتی ندارم نظر سنجیده ای نمیتونم بدم.اما سال گذشته از بین آژانس هایی که در نمایشگاه بین المللی تبلیغات دیدم ایران نوین و آفتاب به نظرم مطرح تر بودند.

  6. سلام دکتر محمدیان عزیز
    به نظرم به خیلی از موسسات و شرکت ها باید بگیم که اگر بیل زنید یک بیل هم به باغچه خودتون بزنید.این مطلب رو.وقتی خوندم یاد خیلی از موسسات افتادم که در حوزه آموزش کار می کنند ولی کارکنان خودشون آموزش ندیده اند.و این مطلب زیبای شما رو میشه تعمیم داد به خیلی حوزه های دیگه.
    فکر می کنم ایران نوین در این زمینه خوب کار کردند.
    منتظر تاپ تن ها هستیم 🙂 🙂

  7. با عرض سلام خدمت جناب دکتر محمدیان
    یادم هست یک روزی از شما شنیدم که حدود پنج هزار کانون تبلیغاتی از ارشاد مجوز گرفته اند. این آمار منو یکم به فکر فرو برد. این همه کانون تبلیغاتی و….
    در واقع یک سوال به ذهن بنده خطور کرد این که آژانس هایی که خود بسیار با ادعا در زمینه برند سازی و رفع مشکلات برای شرکتها عمل می کنند چه نقشه ای برای برند سازی خود کرده اند. در واقع نگاه بنده فارغ از همه خوبی ها و فواید این آژانس ها برای کسب و کارها آیا برای خود نیز توانسته اند کار خاصی انجام دهند؟ یا فقط من باب رابطه دکتر و بیمار تجویزهایی برای بهبود ارائه می دهند؟
    البته تا حدودی جواب این سوال برای بنده روشن است چون متاسفانه و یا خوشبختانه سابقه هر چند کوتاهی در یک شرکت مشاوره ای را داشته ام و میتوان حدس زد که اوضاع از چه قرار است.
    در پاسخ به سوال جناب عالی باید عرض کنم که با توجه به فضای نوسانی کارها و میزان استقبال نمی توان به دقت و بادرصد اطمینان بالا گفت که کدامین آژانس برتر است(این نکته بخصوص در کانون هایی که در تبلیغات تلویزیونی هستند و پر بیننده تر هستند مصداق بیشتری دارد.)
    ولی در هر صورت می توان از کانونهایی مانند ایران نوین، کانون مات، بادکوبه، داروگ بین الملل، سیماپخش و آفتاب و یا اندیشه پارسی نام برد.
    البته باز هم عرض می کنم که هدف رتبه بندی به دلایل ذکر شده نبود و لی می توان گفت این کانون های نام برده شده فعالتر از بقیه هستند.
    با تشکر
    دانشوردیلمی

  8. سلام دکتر محمدیان عزیز
    به نظرم به خیلی از موسسات و شرکت ها باید بگیم که اگر بیل زنید یک بیل هم به باغچه خودتون بزنید.این مطلب رو.وقتی خوندم یاد خیلی از موسسات افتادم که در حوزه آموزش کار می کنند ولی کارکنان خودشون آموزش ندیده اند.و این مطلب زیبای شما رو میشه تعمیم داد به خیلی حوزه های دیگه.
    فکر می کنم ایران نوین در این زمینه خوب کار کردند.
    منتظر تاپ تن ها هستیم 🙂

  9. سلام به استاد بزرگوارم
    به عقیده من هویت بصری یکی از اولین چیزهاییه که با یک برند یا سازمان متولد میشه ولی متاسفانه اهمیتش توسط خیلی از شرکت های ما نادیده گرفته میشه.
    زمانی که در یک آژانس کوچک تبلیغاتی کار می کردم از نزدیک شاهد اجرای پروژه های طراحی هویت بصری و تولید برندبوک برای برندهای مختلف بودم. خیلی از سازمان ها به این مسائل علاقمند هستند ولی تا جا افتادن و اجرای واقعی هویت یک برند در سازمان راه درازی در پیش داریم .
    مشکل دیگه ای هم که فکر می کنم خیلی مهمه تنبلی و بی اهمیت انگاشتن این موارده … در واقع این ذهنیت در کارکنان وجود داره که به چه دلیلی باید به نوشتن با یک فونت خاص یا استفاده از فلان رنگ یا انجام دادن رفتار بخصوصی در چارچوب سازمانی عادت کنن؟ وقتی هم که کارکنان شرکت های تبلیغاتی مدام تغییر میکنن جا انداختن این نکته های بسیار مهم و باریک تر از مو برای افراد جدید سخت تر میشه و گاهی هم فرهنگ سازمانی دستخوش تغییرات افراد قرار می گیره .
    فکر می کنم بعد از تولد یک برند و شکل گرفتن هویتش در قالب لوگو، رنگ، نوشتار و رفتارهای سازمانی به یک شخص یا تیم متعهد، سختگیر و پیگیر نیاز داریم تا مو به مو این موارد رو در سازمان اجرا کنه و اهمیت رعایتش رو هم به سایر افراد توضیح بده.
    من فکر می کنم این مشکل هویت نداشتن برندهای ما ریشه در رفتار سازمانی داره.

  10. آقای دکتر شما لطف دارید نسبت به بنده
    واقعا از کافه و به خصوص شخص ماش یاد میگیریم و لذت بخشه برامون.
    ما منتظر اکران های شما 🙂

  11. استاد عزیزم جناب آقای دکتر محمدیان
    با سلام و احترام
    من متاسفانه آشنایی زیادی با آژانس های تبلیغاتی نداشتم و مطلب حضرتعالی جرقه ای برای مطالعه و بررسی در این حوزه شد. ولی در خصوص سوال مطرح شده به نظرم پاسخ به آن چیزی فراتر از بررسی وبسایت و تبلیغات طراحی شده توسط این آژانسها است و تا حدود زیادی نیاز به آشنایی از نزدیک با این آژانسها دارد. البته اگر از یک زاویه دیگر به این مسئله نگاه کنم شاید علت این مسئله عدم توفیق این آژانسها در ارائه هویت بصری سازمانی خودشان حداقل از طریق وبسایت های آنها است.البته رنگ سازمانی حداقل فاکتوری بود که در وبسایت آژانسی مثل ایران نوین به صورت بارز قابل مشاهده بود که این مسئله هم فکر میکنم به دلیل الزامی است که معمولا در طراحی وبسایت رعایت میشود. شاید به سوال حضرتعالی بی ربط باشه اما به نظر خودم بعضی از شرکتها که در حال حاضر به عنوان فروشگاه اینترنتی فعالیت میکنند در ارائه و نمایش هویت بصری سازمانی از بسیاری از این آژانسهای تبلیغاتی موفقتر عمل نموده اند.

  12. سلام استاد؛

    بسیار مفید و آموزنده بود.
    لطفا در صورت امکان در مورد برندینگ در ارگان های دولتی هم ناتی رو بفرمایید.
    همنظورم هم در مورد برندینگ داخلی برای کارکنان هست و هم برندینگ خارجی برای ارباب رجوع. اصلا این دسته بندی به برندینگ «داخلی» و «خارجی» درست هست؟

    سپاس مجدد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *