مطلبی به قلم سعید خدنگی: خسته از تمام تکرار های حوزه ی مارکتینگ ایران، که مشت تبلیغات تلویزیونی تبرک، پدیده شاندیز و تن تاک آن نمونه ی خروارها خروار منابع مالی به هدر رفته است، امروز خبر جالبی خواندم که برایم تازگی داشت:
“آژانس خبری حمل و نقل هوایی “skift” اخیرا ۳۰ لوگوی برتر شرکتهای هوایی دنیا را معرفی کرده است. در این بین لوگوی هواپیمایی ملی ایران “هما” به دلیل جذابیت، سادگی و رسا بودن پیام، به عنوان برترین لوگوی شرکتهای هوایی جهان انتخاب شده است.”
خبر غرور آفرینی بود که 50 سال پیش “ادوارد زهرابیان” لوگوئی طراحی کرده که با یک دست ریشه های تاریخی و ملی مان و با دست دیگر صنعت هوانوردی این چنین خسته و زیانده ایران را هنوز جذاب نگاه داشته است.بگذریم که برند هائی هم هستند که با نگاه کردن به ایشان، بوی خاک به مشام می رسد؛ مثل لوگوی بیمه ایران، کفش ملی، مینو، داروگر و غیره.به گفته ی “ادوارد زهرابیان” لوگو ها باید بتوانند جای خود را در صنعتی که کار می کنند پیدا کنند. این حرف یعنی همان شناخته شدنی که امروزه لوگوی مک دونالد را از صلیب مسیح (ع) پیش انداخته است.
سوالی که برای خود من پیش آمده این است که چه عامل دیگری موجب پایداری لوگوی برند می شود و در طراحی لوگو باید چه عواملی را “غیر از کلیشه های ساده، قابل فهم بودن، طولانی نبودن و… که بارها خوانده ایم” بیشتر مد نظر قرار داد؟و اینکه آیا لوگوی یک برند، مثل “هما” باید به صنعتی که در آن کار می کنیم ارتباط مستقیم داشته باشد؟ یا مثل مفهوم پست مدرنیستی سیب گاز زده اپل بی ربط جا بیفتد؟
خیلی خوشحالم که نامی از ادوارد زهرابیان اوردید
ا خبر لوگوی هما را قبلا خوانده بودم اما برام جالب بود که طراح آم ادوارد زهرابیان بوذه است
راستی به نظرم این عملکرد برندهاست که به لوگو هویت می ده
لوگوی اپل به ذات خیلی بی ارتباط و است و اصلا طراحی خاصی نداره اما عملکرد شرکت است که به لوگو و نام تجاری هویت غیر قابل انکار می ده
ممنون
به نکته خوبی اشاره کردید اقای شاهین
سلام آقای خدنگی
من متن شما رو خوندم و عکس آقای زهرابیان را در اینترنت هم دیدم و دوباره متن شما رو خوندم. مخصوصا این قسمت رو سه تا چهار بار خوندم.
“آژانس خبری حمل و نقل هوایی ”skift“ اخیرا ۳۰ لوگوی برتر شرکتهای هوایی دنیا را معرفی کرده است. در این بین لوگوی هواپیمایی ملی ایران “هما” به دلیل جذابیت، سادگی و رسا بودن پیام، به عنوان برترین لوگوی شرکتهای هوایی جهان انتخاب شده است.”
من فقط متوجه شدم که لوگوی هما اولین لوگو هستش. فقط لوگوش.
ای کاش خدماتش هم در جهان اول می شد. به امید آن روز.
باید بدانیم که لوگو مهم است ولی بعد از آن هم ارائه خدمات به مشتریان بسیار بسیار مهمتر.
باید از خود بپرسیم که بهترین شرکت هواپیمایی دنیا چه شرکتی است؟ چرا؟ لوگوش چطوره؟
البته اقای احمدی متن اقای خدنگی هم دلالت بر خوب بودن ایرلاین نداشت
فقط دلالت بر لوگوی ان داشت
کاش این قسمت رو هم با دقت پاراگراف اول می خوندی عباس عزیز:
“خبر غرور آفرینی بود که ۵۰ سال پیش “ادوارد زهرابیان” لوگوئی طراحی کرده که با یک دست ریشه های تاریخی و ملی مان و با دست دیگر صنعت هوانوردی این چنین خسته و زیانده ایران را هنوز جذاب نگاه داشته است”
سعید آقا سلام
مرثی که توضیح دادی. بله خوندم البته نه تنها در متن شما بلکه در سایت ویکی پدیا و عکسها رو هم در گوگل دیدم. حتی ایشان مسیحی هم هستند و در ضمن سایت skift فیلتر هم بود زیرا که دنبال بهترین هواپیمایی دنیا بودم و البته دومش، سومش و … که ببینم از لحاظ بهترین در چندمین رتبه قرار داردیم. لطفا اگر اینها رو هم تحقیق کردین برایمان بنویسین. به نظرم ما در کلمه اولین گیر افتاده ایم و یا به اصطلاح ما رو برای کلمه اولین و اولین ها شرطی کرده اند.
سوال: اگر شرکتهای هواپیمایی خارجی بیایند و در کشورمان شعبه بزنند و بتوانند برای سایر کشورها پروازی داشته باشند و قرار باشد که شما مسافرت دور و درازی داشته باشید،و همه این شرکتها به آن مکان پرواز داشته باشند؛ آیا باز هم به کلمه اولین توجه می کنید؟ خدایی چه شرکتی رو انتخاب می کنید؟
آقای فرزاد مقدم خوب پاسخ داده اند: پاسخ چیزی به جز قدرت برند نیست، همان که از آن غافل مانده ایم.
عباس عزیز من فکر می کنم که شما از چیز دیگری ناراحت هستید، موضوع بحث ما اولین بودن نیست، بلکه طراحی قدرتمند یک لوگوست. و اینکه آیا باید به صنعت ارتباطی داشته باشه یا نه.
اولین بودنی که شما گفتی، دقیقا یکی از شعار های نخ نمای کلیشه ای هستش که در بسیاری کشورها، از جمله آلمان ممنوعه.
در ضمن ما تو کافه بازاریابی به دنبال راهی برای احیای برند های زیبائی مثل “هما” هستیم که الان به حاشیه رفته اند و تنها لوگوی جذابشان باقی مانده.
فقط در مورد خط اخر بگویم که در کافه بازاریابی همواره به دنبال توجه و بررسی برندهای ایرانی هستیم
ما اعتقاد داریم که به اندازه کافی محیط اینترنت پر از داستانهای قشنگ درباره مک دونالد و کوکا و … است
هر چند انها هم مهم و با اهمیت هستند.
ما برندهای ایرانی را هدف قرار می دهیم
خبر خوبی بود . با تشکر از آقای خدنگی.
من خودم لوگوهای مرتبط با صنعت رو بیشتر دوست دارم. به نظرم هماهنگی صنعت و لوگو , در هنگام خرید و انتخاب یه جور هم افزایی تو ذهن مشتری ایجاد میکنه.
اپل یه پیشروی بسیار موفق در صنعت خودشه و من فکر می کنم لوگوی آن در پیشرفت این برند خیلی موثر نبوده .
به نظر من هم، لوگوی هما خیلی زیبا و گویاست، اما با کارکرد این سازمان هم خوانی نداره.
جایی خونده بودم که لوگوی اپل، به علت علاقه موسسین آن شرکت، سیب انتخاب شد. حالا چرا یه سیب گاز زده، نمیدونم.
تا حالا شده، که حتماً شده یکی پیش شما یا به شما بگه، داری بر میگردی، یه دلستر، یه ژیلت، یه تاید، یه برف، یه ریکا، یه بسته سه نان، یه پفک، یه کرانچی و ….. هم بخر؟ خیلی از این برندها و نمونه های اون در خارج از کشور، لوگوی اختصاصی آنها کمتر ارتباطی با ماهیت کالا داره. اما چرا برند آنها نمادی از محصول شده و افراد جامعه، محصول رو با برندش ارجاع می کنند؟؟
غیر از اول بودن، عملکرد شرکت خیلی تاثیرگذار بوده و هست.
آقای خدنگی سلام
باید این رو صراحتا بگویم که من از هیچ چیزی ناراحت نیستم زیرا که ارزشش رو نداره ناراحت بشم. اصلا به حالشون تاثیری نداره.
اولین بودن همیشه بهترین نیست.
ای کاش مدیران این شرکت می آمدند و مطالب رو می خوندند و برای پیشرفت شرکت فعالیت می کردند و پاداشی رو هم برای شما در نظر می گرفتند. اما
با سلام…صورت زیبای ظاهر هیچ نیست -ای برادر سیرت زیبا بیار
این هم میتونه حکایت بعضی شرکتهای خدماتی کشورمون با لوگوهای جالب باشه؟؟ ولی اگه به قول دوستان ماهیت کار مشتری پسند نباشه لوگوی شیک و جذاب هیچ فاید ه ای نداره..البته متوجهم که این شرکنت بیشتر به بررسی لوگوها پرداخته بود تا ارتباطشون با نحوه خدمت رسانیه شرکت مربوطه