“دهه شهر بدون تبلیغ” در تهران // نقد شما بر بزرگترین رویداد تبلیغات محیطی سال تهران چیست؟ + تصاویــــر

این تیتر حتما سوالاتی را در ذهن شما به وجود آورده است که بزرگترین رویداد تبلیغات محیطی تهران چیست؟ اما پاسخ چیست: شهرداری تهران به رسم ادوار مختلف در فواصل زمانی خاصی اقدام به نصب تبلیغات فرهنگی بر روی تابلوهای تبلیغاتی می کند. (البته تابلوهایی که پیش از آن پولش را از اجاره کنندگان تابلو گرفته است). حتما شما هم به یاد دارید جملات فرهنگی مختلف با مضامین رانندگی درست، کمک به همنوع، تشویق به مطالعه، احترام به والدین و آخرین آن نیز تبلیغی با این مضمون “روزگارت خوش که به فکر دیگرانی“بود.

۱

۲۰۱۵-۰۵-۰۴_۱۹-۴۷-۵۳

اما این بار شهرداری تهران طی ابلاغی به کلیه شرکتهای اجاره کننده تابلوهای محیطی از آنها خواسته تا تبلیغات فرهنگی را به طور هماهنگ اکران کنند. تبلیغاتی که نه فقط در بعضی تابلوها که در تمام تابلوهای محیطی به مدت ۱۰ روز اکران خواهد شد.

این کمپین تبلیغاتی (تک رسانه ای!) به “دهه شهر بدون تبلیغ” در بین عموم و ” نگارخانه ای به وسعت یک شهر” بین دست اندرکاران معروف است و با هدف کاهش زشتی های شهر (تبلیغات) و تشویق مردم به مسایل فرهنگی و اثار هنری طراحی شده است. نگران نباشید طرح های این کمپین را یا تا الان دیده اید یا تا ساعاتی دیگر در معرض دیدتان قرار می گیرد فقط کمی دقت می خواهد چون نوع طرح آن در بعضی تابلوها قابل تشخیص نیست و فقط لکه ای رنگ فهوه ای دیده می شود. موضوع غالب این تبلیغات فرش، تابلو فرش و آثار هنری و نقاشی است که به همراه شناسنامه کامل ارایه شده است. (یه چیزی مثل گالری شهری)

این رویداد از ابغاد مختلف قابل بررسی و نقد است.

از حیث فلسفه: که اجرای آن از سوی سازمان زیباسازی که یکی از مهمترین منابع درامدش تبلیغات است جای سوال دارد که چرا اینگونه تبلیغات (تحاری) را تقبیح می کند در حالی که خودش فروشنده تبلیغ است و این افراط در تبلیغات شهری بزرگترین مسببش سازمان زیباسازی است.

از حیث موضوع: که آنچه به جای تبلیغات بر تابلوها نشسته باز هم تبلیغ است و نه چیز دیگری فقط موضعش از تبلیغات تجاری به تبلیغات فرهنگی تغییر ماهیت داده است ولی کماکان دهه بدون تبلیغ (عنوان غیر رسمی این حرکت) را محقق نمی کند چون باز تبلیغی در حال اتفاق است.

از حیث اجرای محتوا: که به نظرم اگر بپذیریم تبلیغات جاری شهر را زشت کرده است تبلیغات جدید چیزی از زشتی شهر کم نکرده است. (استفاده از عناصر بصری که مناسب تبلیغات محیطی نیست و اساسا رنگ قالب طرح های محیطی را با یک بی روحی همراه کرده است) و یا مینیمالیسم به کار رفته در بخش نوشتار با روحیه غالب شهرنشین ها سازگار نیست. نگارخانه ای به وسعت یک شهر ایده ای قابل اعتنا اما در مرحله عمل به اعتقادم بسیار قابل نقد است. نمایش این اثار بدون درک درست از تبلیغات محیطی صورت گرفته است.

بگذریم، در کلاسه ای اقای دکتر محمدیان ر بر نقد منصفانه تاکید شده است با این حال اساسا انگار من منتقد سخت گیری هستم. می خواهم همه دوستان را دعوت کنم به نقد منصفانه این رویداد. نظر شما در مورد ابعاد مطرح شده و شاید ابعاد دیگر این طرح چیست؟ آیا شما هم مثل برخی کارشناسان تبلیغات اجرای آن را مسخره می دانید ؟ و ... منتظر نظرات شما هستیم


24 thoughts on ““دهه شهر بدون تبلیغ” در تهران // نقد شما بر بزرگترین رویداد تبلیغات محیطی سال تهران چیست؟ + تصاویــــر”

  1. با سلام
    خیلی ممنون از دوستان خوب کافه که به تمامی رویداد ها عنایت دارند. فرمودید که هدف و ماموریت این طرح ها کاهش زشتی های شهر (تبلیغات) و تشویق مردم به مسایل فرهنگی است. علی رغم اینکه شاید نتایج خوبی داشته باشد ولی به نظر بنده فکر نمیکنم که این هدف محقق شود. ما در بسیاری از سازمان ها مشاهده میکنیم که در بیشتر موارد بعضی اوقات اهداف ان چیز هایی که به زبان می اورند نیست. طرح خوبی است اما بیشتر برای عکس انداختن و مراسم و سمینار و گزارش دادند که چنین کار هایی در جهت توسعه فرهنگ انجام شده است. سوالی که بنده از مسولین برگذاری چنین طرح ها دارم این است که ایا تا به حال پس از انجام طرح ان را ارزشیابی کرده اند تا مشخص شود تا چه اندازه در بهبود فرهنگ موثر بوده است؟
    البته بنده فکر میکنم که تمام این کارها نتیجه تعریف نادرستی است که بعضی ها از بازاریابی دارند برخی بازاریابی را( در تمام امور چه بازرگانی چه فرهنگی و.. ) فقط محدود به تبلیغات میدانند. البته بنده دیدگاه شخصی خودم را بیان کردم چه بسا نقاط قوت بسیاری دارد که بنده از درک ان عاجزم.
    ممنون.

    1. جناب اصلانی در صورتی که ابعاد بیشتری از این طرح هم مشخص شود حتما در همین یادداشت به ان می پردازیم
      هدفگذاری فعلی ارایه شده گمانه زنی است البته به نظر چیزی غیر از این نخواهد بود حتی اگر این طرح یک طرح جهانی و هماهنگ باشد

  2. ایده ی زیبایی است اما آیا واقعا اثربخش است ؟آیا من در شهری که در آن تبلیغات نیست شادتر خواهم بود ؟ قطعا من در شهری پاک و زیبا آرامش بیشتری خواهم داشت و شادتر خواهم بود. زیبایی و خلاقیت یک اثر هنری باعث جلب توجه و به طبع زیبایی و آراستگی محیط پیرامونش می گردد, حال این اثر می تواند یک تابلوی نقاشی باشد و یا بیلبوردی از تبلیغی هوشمندانه و در عین حال یک اثر هنری باشد . اگر هدف واقعی شهرداری ان چیزی است که می گوید پس بهتر نیست به سازمانهایی که در تبلیغات خود عناصرکلیدی مانند زیبایی بصری اثر و خلاقیت را در نظر میگیرند اجازه فعالیت دهد ؟
    اگر از زاویه ای دیگر با رویکردی مثبت به قضیه بنگریم , این دهه فرصتی است که شهرداری برای موسسات فرهنگی , گالری ها , موزه ها فراهم کرده و شانس جذب مشتری بیشتر برای انها را فراهم نموده است و از یک رو تلنگری برای کسب کارهایی که سعی در معرفی خود از طریق بیلبوردها دارد است تا به دنبال راهی بدیع تر برای ارائه تبلیغاتشان باشد و پاسخ به این سوال که آیا بیلبوردها اثربخشی کافی را دارند؟

    1. این نکته را هم لحاظ کنیم که یکی از مولفه های بصری هر شهری تبلیغات است. در واقع تبلیغات به شهر تعریف بصری می دهد و این حرکت شهرداری جای سوال دارد

      1. کاملا درست است , اما جدا از بحثی که ما در کافه داریم من به شخصه عکس العمل مثبتی از سمت عموم مردم نسبت به این طرح دیدم .امیدوارم در سال های اینده شاهد اجرای بهتری از این ایده جالب داشته باشیم .

  3. درود بر مجتبی عزیز و تیم حرفه ای کافه مارکتینگ
    چه موضوع خوبی رو طرح کردی مجتبی عزیز
    قصه ی هر دم از این باغه دیگه…
    استاد طرح های ناقص و ابتر، با عناوین جذاب و طراحی های بصری خیلی بده شهرداری تهران.
    می خواد نگارخانه ای به وسعت یک شهر باشه یا بین خطوط برانید یا پلاک بهاری.
    جایی هم که در زیر مجموعه هایی مث مترو طراحی ها و گرافیک ها خوبه ادبیات و محتوا افتضاحه.
    اتفاقا زشت ترین و غیرحرفه ای طرح ها مربوط به بیلبوردهای شهرداریه.
    گرافیک همونا رو عوض کنن کلی میاد رو زیبایی تهران.
    بقول فراستی اینقد مشکل داره این طرح خصوصا در اجرا که ماقبل نقده.
    سلام و ارادت بنده را خدمت آقای دکتر محمدیان بزرگوار ابلاغ فرمایید.
    مخلصیم.

    1. ارادتمندم جناب نوریان عزیز
      به اعتقادم بر این حرکت نقد های زیادی وارد است. به ویژه زمانی که ابعاد تازه ای از ان رو می شود. به عنوان مثال همین موضوع که اصل این حرکت بر می گردد به زهر چشم گرفتن شهرداری از شرکتهای تبلیغاتی برای اپعدم انجام کارهای فرهنگی

  4. سلام
    من اصلا با ایده کاری ندارم! اصلا با این هم که زهر چشم دارند می گیرند و چقدر شرکت های تبلیغاتی براشون مساله پیش میاد هم کاری ندارم! اینکه شهرداری هم استاد ایده های نصفه نیمه شده هم کاری ندارم!
    عزیز من! آقای شهرداری! برادر من! خواهر من! لااقل گرافیک کار رو بهتر می کردید ملت میبینن لذت ببرن! فونت ریز! کیفیت عکس پایین! واقعا جای تشویق داره این گرافیک ها!!

  5. سلام
    به نظر منم این بحث تبلیغات تک رسانه ای که مشکل داره در این موضوع! اگر بر فرض این ایده رو که هدفش کمک به زیبا سازی شهری و قرار به نوعی گالری شهری باشه، حداقل یه سری چارچوب هایی برای شرکت هایی که تبلیغات بیلبورد ها را اجاره کرده اند و این فضاها رو فروخته اند به برندها ایجاد می کردند که حداقل مشتریان خودتون رو تشویق کنین به این سمت بیان تو این رخداد شهری شرکت کنن و تبلیغات هاشون رو با مضامین فرهنگی و هنری اجرا کنن! می دونم این ایده خام و فکر نشده اما حداقل برنامه شرکت ها رو به هم نمیریخت و می تونست تو بحث اجرا کیفیت رو بالاتر ببره

  6. با عرض سلام و خسته نباشید
    به نظر بنده این ایده حتی عنوان فریبنده ای دارد و درواقع اصلا “هفته ی بدون تبلیغ “نمی تواند باشد بلکه بیشتر به “هفته ی تبلیغات فرهنگی و هنری” شبیه است که از دید بنده اصلا کار مناسبی نمی تواند باشد و سبب دلزدگی و بی تفاوتی مردم می شود.قبلا ما در بین چندین تیزر تبلیغاتی یک تیزر فرهنگی را که می دیدیم جذابیت بیشتری داشت ولی با اینکار چشمان مردم از این تصاویر اشیاع می شود و اگر قبلا به یک تیزر فرهنگی چند ثانیه توجه می شد و چند ثانیه ذهن را درگیر خود می کرد با این عمل به این تابلوها چند صدم ثانیه توجه می شود و هیچ درگیری ذهنی را به وجود نمی آورد به نظر بنده مانند پارچه ی سفیدیست که بر روی تابلو ها و بیلبوردهای شهر کشیده شده و موجب بی روح شدن آنان گشته است.البته این نظر بنده است..باتشکر از مطالب زیبایی که به آن می پردازید

  7. با سلام
    از سرعت عمل آقای محمدیان تشکر میکنم که خیلی سریع این موضوع رو پوشش دادن. دیگه همه دوستان به نکات این رویداد اشاره کردن و حرف زیادی نمونده. فقط به نظر شخصی من این رویداد اتفاق بدی نیست، اتفاقا به نظر من حرکت خوبیه که یک بار در سال این کار انجام بشه اما به شرطی که به درستی انجام بشه. با اینکار حداقل اتفاقی که باید بیافته اینه که بعد از اتمام رویداد مردم توجهشون به تابلوها بیشتر جلب بشه چون یه چند وقتی روی اونها تبلیغ نبوده. ولی به نظر میاد این چنین نخواهد شد. بازهم روی بیلبوردها تصویر هست.
    بذارید از یه بعد دیگه به موضوع نگاه کنیم. از اول امسال تمامی لمپ پست بنرهای سطح شهر جمع آوری شد. چند نفر این موضوع رو متوجه شدن؟ من خودم اواسط فرودین متوجه شدم و وقتی به دوستانم گفتم اکثرا عکس العملهاشون نشون دهنده این بود که اصلا متوجه مساله نشده بودن. فکر میکنم معنی این اتفاق رو بشه اینظور تفسیر کرد که لمپ پست ها در شهر دیگه دیده نمیشدن. با درخت برای چشم عموم مردم فرقی نداشتن. پس بنابراین فکر میکنم اگر قراره دهه ی بدون تبلیغات داشته باشیم بهتره که به شکل دیگری عمل بشه.
    در کنار همه اینها بد نبود که شهرداری تهران کمی به فکر کیفیت چاپ و طرح انتخابی بیلبوردها و فضاهای تبلیغاتی می بود. حداقل فضای شهر دیدنی تر میشد

  8. سلام
    راستش به نظر من دو تا نگاه می شه به اینکار داشت:
    یکی از منظر ادم هایی که خیلی دغدغه تبلیغات ندارن و اصلا کارشون به این حوزه ارتباطی ندارد
    دوم از دید کارشناسای تبلیغات
    توی دسته اول خیلیا از این که همه جا دارن هنر می بینن لذت می برن ، براشون جالبه به جای انواع محصولات مختلف ، دارن یه نقاشی نگاه می کنن ، اینا خیلی تخصصی وارد ماجرا نمی شن. به نظرم از این منظر اتفاق و ایده خیلی مثبته، شاید باعث بشه عده ای آدم وارد گالری ها بشن.
    از منظر دوم مشکلات زیاده ، نحوه اجرای کار تمیز نیست، و خیلی راحت نمی شه نوشته ها رو خوند، فضای کار شرکت های تبیغاتی گرفته شده و …
    به نظر من اگر نقدی بر این حرکت وجود دارد از منظر اجرای اثر هست و نه اصل کار.

  9. با سلام وخسته نباشیدو من به عنوان یک مخاطب هدف از نگارخانه به وسعت ک شهر را درک نمیکنم به راستی هدف شهرداری ازین کار چیست فوقش من مخاطب ده تا کار به این صورت ببینم و فرض محال یادم بماند ته این کار به کجا ختم میشه ؟؟؟فرهنگ به چه صورتی متاثر میشه و بر فرهنگ مخاطب چه تاثیری داره ؟؟؟قدم های بعدی این کار چیست ؟؟؟فرضا چنانچه مخاطبان گردشگری در تهران هدف باشند انها چه چیزی عایداشان میشود ؟؟؟..ممنون

  10. سلام
    به عنوان یکی از اولین قدم‌های فرهنگی شهرداری به نظر من ایده کلی این کار خوب بوده و صرف‌نظر از شیوه اجرا نظر خود من نسبت به این حرکت مثبته.
    هنرمندانی که در این کمپین از طرح‌های اون‌ها رونمایی شده افرادی هستند که خیلی از کارهاشون دیده نشده و از سمت مردم شناخته نشدن .. باید قبول کنیم که یکی از دغدغه‌های همیشگی هنرمندها تعامل با جامعه‌اس و از این نظر این طرح با همه اشکالاتش باز هم تونسته قدمی در این جهت برداره.
    با توجه به اینکه اردیبهشت ماه در ایران ماه خاصی از نظر جذب توریسته من به شخصه ردپایی از جذب گردشگری هم در این ایده می‌بینم .. هر چند نمی‌تونم در مورد موثر بودن یا نبودنش قضاوت کنم.
    اما در کل اگه مخاطب این ایده رو عام در نظر بگیریم به نظر من جامعه از این حرکت خوشحاله و خیلی از افراد در صفحات اجتماعی‌شون عکس‌های این اقدام رو منتشر کردن و کامنت‌های مثبتی هم دادن.
    ممنون از مطلب خوب و به موقع شما.

  11. با عرض سلام خدمت دوستان عزیز:
    بنده به شخصه اصلا با این کار موافق نمی باشم که برای مثال : تمام سوپر مارکت ها یک شکل تبلیغ (تابلوی صحت)و تمام املاک ها به یک نوع تبلیغ و این موضوع برای کسانی که خواهان تبلیغات با طراحی های حرفه ای هستند و روی رنگ و موضوع و محتوای شغلی شان برای بنر و کاتالوگ و کارت ویزیت و .. به صورت تخصصی کار میکنند اثرات منفی خواهد داشت و هزینه زیادی نیز دارد به دلیل تغییر و هزینه دوباره جهت یکسان سازی تبلیغات ، از دیدگاه بازاریابی طبق لایه های کالا که شامل طراحی و مزیت رقابتی و بسته بندی و کیفیت و …. است اثر زیادی روی دید بصری افراد داشته و به استفاده و مصرف آن محصول و کالا و یا خدمت و .. ترغیب میشوند و با این کار مزیت رقابتی وجود ندارد و تبلیغات همه به صورت یکسان می باشد .

  12. به نظر من چیزی که شهر را زشت کرده لزوما طرح های تبلیغاتی بد نیست، بلکه تعدد این طرح ها ست. این تعدد هم میتونه به دو دلیل باشه:
    ۱- شهرداری برای گرفتن پول بیشتر هرجایی که فضای خالی داشته یک محیط تبلیغاتی فراهم کرده
    ۲- شرکت های بزرگ با بودجه های تبلیغاتی زیاد به جای اکران ۱ یا ۳ ماهه تبلیغات محیطی بعضا به صورت سالیانه یک تابلو را در اختیار دارند که این باعث می شود شرکتهای کوچکتر نیاز به اجاره محیطهای متفرقه پیدا می کنند.
    شهرداری میتونه با محدود کردن زمان اجاره تابلوها و کاهش تعداد آنها این مشکلات را حل کنه البته اگر بخواد..!

  13. درود خدمت جناب آقای دکتر محمدیان و عزیزان کافه

    به طور خلاصه می توان موارد زیر را در نقد این حرکت مورد توجه قرارداد:

    ۱- عدم تناسب طرح ها با جایگاه های در نظر گرفته شده. مثلا قرار دادن طرح هایی بر روی پلها که به هیچ عنوان امکان ارائه صحیح آن طرح روی پل وجود ندارد.
    ۲- چیدمان کاملا غلط. قرار گرفتن فونت های بسیار ریز بر روی بیل بردها و پل ها که حتی گاهی از فاصله نزدیک هم قابل دیدن نیست.
    ۳- چاپ و نصب ارزان و بی کیفیت.

    و اما یک حاشیه مهم تر از اصل

    همانطور که ایده پرداز این حرکت اعلام کرده است چند سال به دنبال اجرای این کار بوده است اما هر بار به علتی این امر محقق نمی شده تا این که امسال این حرکت ( به نظر نگارنده جالب توجه) مورد تایید مسوولان زیبا سازی قرار گرفته است.
    آیا اجرایی شدن این طرحها به عدم رغبت مشتریان ( شما بخوانید عدم توانایی خرید این مدیای بسیار گران، به جهت خودزنی برخی شرکت های تبلیغاتی در جریان مناقصه و طرح قیمت های بسیار بالا برای برنده شدن در رقابتهای درون صنفی) مرتبط نیست؟
    شاد باشید و دلی را شاد کنید.
    علیجاه شهربانویی

  14. با سلام و سپاس از گروه محترم کافه بازاریابی

    به عنوان یک عضو کوچک از بخش تبلیغات کشور( شهر مشهد) چند نقد بر حرکت فرهنگی شهرداری تهران دارم:

    ۱- عدم توجه به موقعیت مکانی و کارکرد قبلی تابلوها( مثلاً مقایسه محتوای بصری تابلوهای حاشیه بزرگراه رسالت با تابلوهای مثلاً بر روی پلها)

    ۲- مشابه با نظر دوستان در بالا عدم توجه به نشانه های گرافیکی

    ۳- عدم توجه به نظر و تجربه فعالین این حوزه( تبلیغات محیطی) برای رعایت حداقلی ۲ مورد بالا

    ۴- اشاره ای نامحسوس به ضعف سایر رسانه های شهرداری مثل نشریات،بولتن ها، تابلوهای لم پوست و استرابورد متعلق به سازمان و مدیریت بر این رسانه ها

    ۵- تشکر بسیار فراوان از شهرداری بابت بازاریابی رسانه های محیطی و جلب توجه عموم شهروندان
    ( انعکاس در صدا و سیما، سایت ها و فضای مجازی،نشریات و شبکه فرانس۲۴)

    سپاس مجدد بابت زحمات قلمی و نیز اندیشه ای شما مجموعه محترم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *